“Аномальна” хвиля арештів та звільнень чиновників Міноборони в росії — що відбувається в окупантів

Росія приховує причини звільнення конкретних людей, які втратили довіру в Міноборони

Хвиля звільнень та затримань серед високопосадовців Міноборони росії через звинувачення у корупції, ймовірно, продовжиться, вказується у новому доповіді Інституту вивчення війни – ISW . Це може бути спрямована кампанія чисток проти тих, хто втратив підтримку Кремля.

Під прицілом Кремля: розслідування корупційних схем серед високопосадовців

Аналізи ISW показують, що Кремль активно працює над видаленням високопоставлених чиновників Міноборони росії та, можливо, розширює ці дії на військових командирів, відповідальних за операції в Україні. 

Наприклад, 23 травня Слідчий комітет росії оголосив про затримання заступника начальника Генштабу рф, генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна, та керівника управління державних закупівель Міноборони рф, Володимира Вертелецького. Шамаріна звинувачують в отриманні хабаря у розмірі 36 млн рублів, а Вертелецького — у корупції та отриманні хабаря на суму 70 млн рублів.

Хвилі змін рф – арешти та звільнення 

Узагальнено, що після арешту заступника міністра оборони росії Тимура Іванова 24 квітня, ще п’ять високопосадовців та колишніх командирів російського Міноборони було заарештовано. Деякі джерела раніше стверджували, що ще шестеро чиновників Міноборони підуть у відставку після колишнього міністра оборони Шойгу, якого звільнили з посади. Аналітики Інституту вважають, що Кремль може використовувати звинувачення у корупції як вигідний привід для видалення з Міноборони осіб, які потрапили в хвилю антипутінського настрою.

Які загрози чекають на посадовців рф

Офіційні заяви Кремля про справи проти високопосадовців оборонних відомств та додаткові припущення воєнних кореспондентів стосовно арештів і змін у командуванні вказують на можливе розширення кола відставок серед вищих офіцерів російської армії. Російське державне агентство ТАСС 23 травня повідомило, що розслідування стосовно арешту Шамаріна буде продовжено. Деякі російські воєнні кореспонденти та джерела, зближені з військовими колами, також наголошували на можливих зв’язках заарештованих чиновників з головнокомандувачем армії окупантів Валерієм Герасимовим. Прессекретар путіна, Дмитро Пєсков, 13 травня відповів на запитання про долю Герасимова, заявивши, що “наразі ніяких змін не передбачається”. Водночас він спростовував ідею цілеспрямованої кампанії проти чиновників Міноборони, стверджуючи, що арешти є частиною постійної боротьби з корупцією. Проте, такі твердження важко пояснити, спираючись на раптові звільнення та арешти, які відбуваються з надзвичайною швидкістю та мають значний резонанс, підкреслюють експерти Інституту вивчення війни.

Раніше було опубліковано, що колишній міністр оборони рф Шойгу заявив, що 19 лютого російські війська “зачистили” великий плацдарм на лівому березі Дніпра. Як виявилось, він поквапився і видав бажане за дійсне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *