Зеленський після Іспанії вирушає до Бельгії: перевірити українські F-16

Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо у Києві

Президент України Володимир Зеленський, після завершення офіційного візиту до Іспанії, вирушить до Бельгії. Візит цього значущого союзника України заплановано на 28 травня. Під час перебування в Бельгії Зеленський зустрінеться з королем Філіпом, прем’єр-міністром Олександром Де Кроо та міністром оборони Людвіном Дедондером.

Зустріч у Бельгії: обговорення безпекової угоди та військової підтримки України

За інформацією бельгійського видання VRT, цей візит спочатку планували на початок травня. Однак його перенесли через наступ російських терористичних сил на північ Харківської області 10 травня.

Основним питанням під час зустрічей стане підписання двосторонньої угоди про безпеку між Україною та Бельгією. Також будуть обговорені питання надання Україні військової допомоги та використання літаків F-16. Імовірно, Зеленський відвідає бельгійську авіабазу, де українські пілоти проходять навчання на американських винищувачах.

Скільки F-16 потрібно Україні для Перемоги

Президент Володимир Зеленський нещодавно заявив, що для ефективного захисту українського неба від російських окупантів необхідно більше ніж 100 винищувачів F-16. Він зазначив, що Україна потребує будь-яких літаків F-16, навіть несправних, які можуть бути використані на запчастини для інших літаків.

За інформацією Повітряних сил, країна вже готується до отримання перших винищувачів найближчим часом. Є висока ймовірність, що ці літаки надійдуть до ЗСУ вже влітку або восени 2024 року, що підтверджується також заявами з Пентагону. 23 травня перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 у США, яке проходило на 162-й військово-повітряній базі Національної гвардії в Тусоні, штат Арізона. Після цього пілоти вирушать до Європи для подальшої підготовки.

Раніше стало відомо, що посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен заявив, що його країна передасть винищувачі F-16 Повітряним силам ЗСУ влітку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *