Наступ росіян

Розширення “сірої зони”: де активізується росія та чи зможуть ЗСУ зупинити наступ

Новини

Ситуація на фронті залишається напруженою. Після захоплення Авдіївки російські війська продовжують розширювати зону прориву та одночасно наступають на інших напрямах. 

Напруження на Покровському та Курахівському напрямках

Ситуація на Покровському та Курахівському напрямках залишається надзвичайно напруженою, з особливо важким становищем у Донецькій області. Головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський особисто відвідав ці зони, називаючи їх місцями головного удару противника. Підкреслюючи необхідність утримання оборони та завдання максимальних втрат противнику, він підкреслив важливість використання всіх можливих засобів для забезпечення стійкості оборони.

На Покровському напрямку окупанти закріпилися у селищі Очеретине, і хоча сили оборони намагалися стабілізувати фронт, аналітичні джерела вказують на нові просування ворога. У той час як на Кураховому напрямку російські війська тривалий час штурмують Красногорівку, що є найближчим до Донецька містом під контролем українських сил. Це викликало бої на території місцевого вогнетривкого заводу. 

Попри труднощі, українським військам допомагає рельєф місцевості, але критичний брак ресурсів може ускладнити ситуацію. Експерти підкреслюють, що втрата ключових позицій може призвести до втрат населених пунктів та загострення конфлікту.

На Бахмутському напрямку: загострення боїв та загроза для Часового Яру

Напруженість на Бахмутському напрямку зросла, зокрема в районі Часового Яру. Сутички тут стаються як у лобовому напрямку, так і з флангів, ускладнюючи ситуацію для українських сил. Дарма що спроби стримати противника, Росія масовано використовує кориговані авіабомби, спричиняючи значні руйнування в місті. 

Одним з найважливіших моментів для окупантів є захоплення Часового Яру, що відіграє стратегічну роль у просуванні в бік Краматорська та Костянтинівки. Інтенсивність атак і зазначені загрози підкреслюють несприятливу тенденцію на цьому напрямку. За оцінками експертів, втрата контролю над Часовим Яром може призвести до серйозних наслідків для українських позицій.

Активність під Куп’янськом та ймовірний наступ на Харків

За даними DeepState, ситуація на північному сході України під Куп’янськом залишається напруженою. Противник намагається вийти на Сіверськ, але поки без змін на лінії зіткнення. Є просування в районі села Веселе, але це дані за тривалий період часу. Російські сили ведуть активні штурми в районах Білогорівки, Золотарівки та Верхньокам’янки з метою зрізати Сіверський виступ.

Окупанти поступово намагаються вийти на Куп’янськ із двох сторін / фото: deepstatemap

Напередодні, в районі Куп’янська, російські війська штурмують райони Кислівки, Котлярівки та Табаївки по трасі на Сватове (Луганська область). Бої на Лимано-Куп’янській осі динамічні, і росіяни використовують танкові підрозділи та десантників для атаки.

Побоювання щодо Харківської області посилилися після заяв командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка про плани агресора щодо захоплення Харкова чи Сум. Диверсійні групи на кордоні вже активізувалися, і одну з них вдалося зупинити при спробі проникнути до села Пильна на північ від Харкова. Угруповання противника також нарощується в прикордонній Курській області.

На сьогодні в прикордонних районах зосереджено до 70 тисяч військових, і за словами експертів, такою кількістю нереально захопити Харків. Однак можлива спроба атакувати для розтягнення української оборони чи переміщення сил на інші ділянки фронту. Війська можуть бути залучені в тактичних наступальних діях на північному сході або для швидкого переміщення на інші ділянки фронту.

Бойові дії на півдні фронту: стабільність та напруження

На півдні фронту ситуація залишається напруженою, але відносно стабільною. Російські сили марно намагаються вибити українські оборонні позиції у Кринках на лівобережжі Херсонської області. Українським військам вдалося просунутися в районі Велетенського та здобути контроль над островом Нестрига на Дніпрі.

З початку травня противник намагається відбити острів Нестрига, оскільки він став для нього втратою як у тактичному, так і у пропагандистському плані. Спікер Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук зауважив, що поки немає суттєвих змін у характері дій росіян, і не спостерігається створення наступальних угруповань.

Аналіз показує, що Збройні сили України вдалося дещо розширити свої плацдарми у Кринках протягом квітня. На Запорізькій області тривають бої у Роботиному та на сході від села біля Вербового. Експерти вважають, що хоча на півдні можуть спостерігатися бойові дії, росіяни, скоріше за все, більше зосереджені на заваді просуванню ЗСУ, а не на власному наступі.

Щодо майбутніх перспектив, експерти вбачають, що противник буде маневрувати й змінювати напрями удару, оскільки стратегія сухопутних боїв за останні сто років залишається актуальною. Збройні сили України отримують західну допомогу, проте не в тих обсягах, як очікувалося. Президент Зеленський зазначив, що після отримання необхідного обладнання, противника на сході буде зупинено, але багато залежить від швидкості постачання.

Раніше було опубліковано, що у травні 2024 року в Україні не передбачається додаткових вихідних, а також не планується зміна розміру пенсій для українців. Детальніше про очікувані події у травні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *