У прем’єра Словаччини Фіцо стріляли — що відомо про його стан

У Фіцо влучили три кулі

15 травня було здійснено замах на прем’єра Словаччини Роберта Фіцо, якому потім надали медичну допомогу за допомогою оперативного втручання. Урядові джерела повідомили про поточний стан здоров’я постраждалого.

Зараз відомо, що операція була успішною, і життю прем’єра Словаччини нічого не загрожує. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр Томаш Тараба.

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо пройшов операцію після замаху: стан критичний, але стабільний

За Тарабою, операція тривала близько трьох годин. Віцепрем’єр висловив надію, що він виживе. Уточнивши, що Фіцо був поранений з надзвичайно близької відстані, Томаш Тараба пояснив, що прем’єр отримав серйозне ушкодження — одна куля пройшла через живіт, а інша вразила суглоб. ЗМІ підкреслюють, що голова уряду Словаччини перебуває при свідомості. Це сталося після замаху 15 травня, коли Фіцо покинув виїзне засідання уряду у місті Гандлова.

Атака на прем’єра Словаччини: що відомо

Політика було застрелено вдень біля будинку культури, де проходило засідання уряду. Свідки повідомили, що хтось із натовпу закликав Фіцо підійти до нього, а коли той наблизився, почулися постріли. Відеозапис інциденту свідчить про щонайменше п’ять пострілів.

Охоронці оперативно взяли Фіцо і перевезли його до лікарні. Прем’єра доправили до медичного закладу у Банській Бистриці через важкий стан, адже дорога до Братислави була б занадто довгою. Представники Фіцо стверджували, що він у критичному стані через пошкодження кількох важливих органів.

Поліція затримала нападника на місці події. Виявилося, що це 71-річний письменник Юрій Цинтула, можливо пов’язаний з проросійською воєнізованою групою Slovenskí Branci. Він заявив, що стріляв у Фіцо через незадоволеність його політикою.

Президент Зеленський осудив атаку на Фіцо як “жахливу”. “Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера”, – підкреслив український лідер і висловив надію на швидке одужання Фіцо.

Раніше в Грузії, пройшла акція протесту проти закону про іноземних агентів, який розглядали в грузинському парламенті 15 квітня. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *