Чи зможуть українських чоловіків депортувати з Європи?

Чи зможе Європа депортувати чоловіків назад до України?

Новини

Тих, хто виїхав за кордон після 24 лютого 2022 року чи навіть задовго до війни та досі не повернувся, українські урядовці чомусь називають “ухилянтами”. Останніми місцями велось багато розмов з приводу того, чи можливо провадити правовий механізм повернення чоловіків на батьківщину.

Професійне розяснення щодо депортації

Згідно з законодавством Євросоюзу депортація – це складний процес. який реалізується лише на підставі серйозних фактів; одного бажання Умєрова чи Подоляка тут недостатньо. Звичайно. українські чиновники були б не проти повернення кількох сот тисяч чоловіків призивного віку до України, оскільки проблема з мобілізацією тоді була б частково закритою. Але саме поняття “депортація” може бути реалізоване тільки у випадку, якщо чоловік, який виїхав, вчинив кримінальне правопорушення в Україні чи іншій країні, де зараз перебуває. Адвокати наголошують: йдеться саме про кримінальне, а не адміністративне правопорушення.

Що говорить представник Гельсінської спілки

Директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павличенко надав професійний коментар із цього приводу: “Депортувати особу можна тільки після відповідної судової постанови. У кожному випадку ситуація має розглядатися через судові органи і, відповідно, для цього потрібно мати підставу. Україна повинна звернутися щодо конкретної особи, що вона є злочинцем. Не правопорушником, а саме злочинцем. Тільки в такому разі її можуть депортувати. І фактично ми говоримо вже про процедуру екстрадиції”.

Днями один із польських публічних представників – відставний генерал Вальдемар Скшипчак – висловив свою позицію щодо українців. Він вважає, що всіх чоловіків треба повернути до України примусово, аби допомогти київському урядові “закрити” мобілізацію.

Депортація чоловіків до України наразі неможлива

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *