У МВС стверджують, що затримали 14 протестувальників

Протести в Грузії проти закону про іноагентів. Учасники акції обіцяють повернутися сьогодні

Новини

Акція протесту проти закону про іноземних агентів, який розглядали в грузинському парламенті 15 квітня, завершилася в Грузії. Цю інформацію передають “Новини Грузії” 16 квітня.

Протести в Тбілісі: сутички під парламентом і затримання протестувальників

У Тбілісі ситуація загострилася після того, як поліція перешкодила протестувальникам здійснити хід навколо будівлі парламенту. Це призвело до словесних суперечок і сутичок між демонстрантами та правоохоронцями.

Міністерство внутрішніх справ країни повідомило про затримання 14 учасників мітингу за дрібне хуліганство та відмову підкорятися вимогам поліції. За даними силовиків, вони порушували громадський порядок і ображали правоохоронців.

Також була надана медична допомога одному поліціянту, повідомило агентство.

Напруга зменшилася після завершення голосування у парламенті щодо законопроєкту про іноземних агентів та виходу депутатів від керівної партії “Грузинська мрія” з законодавчого органу. Зараз акцію біля парламенту припинено, і протестувальники розходяться. Проте за інформацією “Новостей Грузии”, завтра вони планують знову зібратися біля парламенту о 11:00.

За відеозаписами з акції можна зрозуміти, що протестували принаймні 1 тисяча людей.

Протести в Грузії / фото: EPA

Законопроєкт “Про прозорість зовнішнього впливу”, який розглядався юридичним комітетом парламенту Грузії, отримав підтримку депутатів. Цей документ ідентичний тому, який був запропонований у 2023 році та був відкликаний через масові протести.

Закон про іноагентів у Грузії

У березні 2023 року влада Грузії вперше запропонувала законопроєкт, аналогічний російському “закону про іноагентів”. Проти нього виступила опозиція, ЗМІ та неурядові організації, вимагаючи його відкликання.

Після голосування верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель висловив незгоду з цим законопроєктом, наголошуючи на його несумісності з цінностями та стандартами ЄС. Держдепартамент США попередив про можливі санкції за придушення протестів. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла накласти вето на цей закон.

У відповідь на ці події в Тбілісі та інших регіонах розпочалися протести. За два дні акцій затримали 133 протестувальників. Пізніше було заявлено про відпуск 132 з них. 10 березня парламент прийняв рішення про зняття законопроєкту з розгляду.

3 квітня партія “Грузинська мрія” внесла знову законопроєкт про іноагентів на розгляд. Її представники стверджували, що закон відповідає європейським стандартам і буде ухвалений до кінця поточної сесії парламенту.

У той же день Саломе Зурабішвілі висловила думку, що “росія сюди більше ніколи не повернеться”. Кремль підтримав ініціативу “Грузинської мрії”, вважаючи, що це сприятиме стабільності у Грузії, оскільки закони про іноагентів приймаються майже всюди, щоб уникнути втручання у внутрішні справи країни.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз розпочав роботу над 14-м пакетом санкцій проти росії через її повномасштабне вторгнення в Україну. Цей пакет санкцій мають ухвалити протягом весни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *