Данія передасть усі винищувачі F-16, про які домовлялися лідери двох країн

Посол Данії назвав дату відправлення літаків F-16 до України

Новини

Україна отримає всі літаки, про які раніше домовились лідери країн, від Данії. Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен заявив, що його країна передасть винищувачі F-16 Повітряним силам ЗСУ влітку.

Про це він повідомив у неділю, 21 квітня, під час участі у національному телемарафоні.

Україна отримає влітку всі літаки F-16 від Данії

“Літаки для України будуть безперечно. Це весь наш парк F-16, який зараз виводиться з експлуатації”, – заявив Оле Егберг Міккельсен, не уточнивши, скільки саме літаків передає Данія.

За його словами, Данія оновлює свій парк винищувачів, і на заміну літакам, які отримає Україна, прибудуть новітні винищувачі F-35.

“Немає причин для хвилювання. F-16 будуть доставлені, як і обіцяли”, – заспокоїв він, уточнивши, що літаки точно прибудуть влітку.

Данія обіцяє передати Україні 19 літаків F-16, як частину військової допомоги

Україна отримає 19 сучасних літаків F-16 від Данії, а також очікується постачання ще 42 літаків від Нідерландів. Про це заявила прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 20 серпня. 

Вона підкреслила, що це рішення стосується оборони України, а метою постачання є захист країни. Перші 6 літаків мають прибути до України вже ближче до літа, а після цього щорічно планується доставлення ще 13 літаків. Вже зараз понад 70 українських фахівців тренуються та готуються до навчання.

Раніше було заявлено, що військові навчання українських пілотів на літаках F-16 триватимуть до літа 2024 року. Це означає, що плани на весняний контрнаступ цього року скасовують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *