Спікер Палати представників Конгресу США, Майк Джонсон

Спікер Джонсон запропонував нову сумнівну схему допомоги Україні – Politico

Новини

Спікер Палати представників Конгресу США, Майк Джонсон, який відомий своєю приналежністю до табору Трампа, знову відзначився незвичайним підходом щодо надання військової допомоги Україні. 

Цього разу він виступає з ідеєю зв’язати допомогу Україні зі скасуванням заборони на експорт природного газу зі США, яку встановила адміністрація президента Джозефа Байдена. Цей хід викликає певні сумніви та обурення, особливо серед деяких республіканських колег. Відповідне повідомлення з’явилося на сторінках американського видання Politico.

Чому план Джонсона може викликати суперечки серед республіканців

Якби республіканці могли похвалитися, що досягли поступки, яка негативно впливає на кліматичну програму Байдена, це стало б рідкісним об’єднавчим повідомленням перед виборами. Збільшення експорту природного газу США також дозволить Республіканській партії виступити з твердженням, що вона досягла значних успіхів у протистоянні з росією. 

Однак ідея, яку пропонує Джонсон, може вразити його політично, зауважує видання. Це малоймовірний аргумент, який може переконати радикальних прихильників Трампа голосувати певним чином. Крім того, загалом Республіканська партія ще не узгодила, за яких умов вона підтримає військову допомогу Україні.

Джонсон шукає альтернативи: чому ідея з газом не знайде підтримки у демократів

Водночас Джонсон розглядає інші варіанти, проте всі вони, включаючи схему щодо газу, ймовірно, не отримають підтримки у демократів.

Так, одна з найбільш контроверсійних прихильниць Дональда Трампа, республіканка Марджорі Тейлор Грін, подала клопотання про зняття Джонсона з посади. Це питання повинні розглянути протягом двох днів з моменту відновлення роботи Конгресу після канікул (тобто після 8 квітня).

Представники Демократичної партії США в Палаті висловили припущення, що можуть проголосувати проти ідеї знімати Майка Джонсона з посади спікера, якщо він, зі свого боку, оперативно висуне на голосування пакет допомоги американським союзникам.

Нагадаємо, раніше спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон, на початку квітня пообіцяв виставити на голосування законопроєкт з допомоги Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *