Мобілізація "витягує" колосальні кошти з держбюджету

Як вплине на українську економіку посилення мобілізації та прийняття нового закону?

Новини

Нещодавно у мережі з’явилась стаття “Закон про мобілізацію вдарить по економіці: люди вже виводять депозити, бізнес волає про зміни”. У НБУ пояснили, чому таку інформацію не можна вважати правдивою.

Чи потребує мобілізація окремих витрат

Під час подання нового законопроекту до Верховної Ради міністр оборони Рустам Умєров поставив підпис під положенням щодо того, що “посилення мобілізації в Україні не потребуватиме додаткових витрат із держбюджету”. Це викликало хвилю хейту та обурення, тому вже через кілька днів урядовці таки визнали: витрати на мобілізацію потрібні, ще й не аби які. Журналісти українських ЗМІ почали ширити інформацію про те, що тотальна мобілізація може “обвалити” українську економіку. Попри заперечення представників НБУ незалежні українські та міжнародні експерти визнають: це правда.

Пояснення від НБУ

Національний банк України уточнив, що інформація про відтік коштів клієнтів з банків через законопроєкт про мобілізацію не відповідає дійсності. Вони пояснили, що збільшення або зменшення коштів на рахунках населення у банках наприкінці грудня та на початку січня має сезонний характер”, – пишуть “Одеські новини”. Але українців це не заспокоює: мобілізація 100-500 тисяч чоловіків – це тотальна зупинка виробничих процесів та надходження податків до держбюджету.

Мобілізація та обвал економіки: як це пов’язано?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *