Обмежено придатні повинні пройти медичний огляд

В Україні скасовано статус “обмежено придатний” для військовозобов’язаних: що це означає

Новини

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про внесення змін до законодавства про військову службу, який скасовує статус “обмежено придатний” для військовозобов’язаних в Україні.

Тепер залишаються тільки два стани – “придатний” та “непридатний”. Що чекає чоловіків, які раніше мали статус “обмежено придатних”, можна дізнатися з матеріалу.

Підписаний закон стосується поліпшення соціального захисту військовослужбовців та поліціянтів

Глава держави підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист”, який був зареєстрований у Верховній Раді під номером 10313. Зазначено, що документ був підтриманий депутатами під час голосування 21 березня, за нього проголосували 296 парламентарів.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про його спрямування на удосконалення механізмів забезпечення ряду прав військовослужбовців та поліційних. Зокрема, це стосується доступу до інформації, медичного забезпечення, відпусток, пенсійного забезпечення, а також прав поліціянтів на отримання одноразової грошової допомоги в разі загибелі або визнання працездатності.

Зміни в законодавстві про військову службу: що означає скасування статусу “обмежено придатний”

Обмежений стан придатності до військової служби скасовано в Україні. Закон передбачає, що чоловіки, які раніше мали цей статус, повинні повторно пройти військово-лікарську комісію протягом дев’яти місяців. Тепер законодавство розподіляє лише між “придатним” та “непридатним” для військової служби. Міністерство оборони України має внести відповідні зміни до нормативних актів. Також закон передбачає можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців без потреби проходити ВЛК особисто кожні чотири місяці.

Підготовлено до другого читання зміни до законопроєкту щодо мобілізації, в яких вилучено норми, що забороняли військовим розповсюджувати інформацію у медіа та Інтернеті. 

Комітет Ради з нацбезпеки завершив розгляд поправок до законопроєкту №10449. Очікується, що голосування за цей законопроєкт може відбутися серединою квітня. Згідно з цим документом, частина держслужбовців та правоохоронців втратять право на відстрочку від призову. Проєкт також передбачає зниження призовного віку до 25 років та встановлення покарання за ухилення від призову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *