У Білорусії 25 лютого розпочались парламентські вибори

Політична профанація: як проходять “найчесніші” вибори у Білорусії?

Новини

25 лютого у Білорусії розпочались парламентські вибори, які не схожі на демократичний процес вільного волевиявлення. Але Лукашенко називає таку акцію “найчеснішими виборами у світі”.

Репресивна політика Мінська

Чотири роки тому у Білорусії відбулось тотальне “зачищення” простору від будь-яких проявів політичних організацій, потенційно не згодних з диктаторським режимом Лукашенко. Тепер уряд самопроголошеного президента наважився провести “вибори”, але не традиційним способом. “До бюлетенів внесено лише лояльних до режиму політичних кандидатів із чотирьох партій: «Білої Русі», Комуністичної партії, ЛДПР і Партії праці та справедливості. Мінськ навіть не намагався створювати видимість відкритості й не запросив міжнародних спостерігачів, мотивуючи це страхом перед спробами західних спецслужб «дестабілізувати ситуацію», – пише “Інформатор”.

Вибори без спостерігачів

Процес виборів до парламенту та органів місцевого самоврядування проходить без сторонніх спостерігачів та іноземних ексспертів. Водночас Олександр Лукашенко назвав таку політичну профанацію “справжнім святом”. Не дивно, адже результати голосування не важко передбачити наперед. Світова громадськість спостерігає за процесом та очікує на коментарі від представників європейських урядів. Є сумніви щодо визнання легітимності місцевого парламенту після такого “чесного та прозорого” виборчого процесу.

Вибори 2024 розпочались у Білорусії: що там відбувається?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *