Кабмін змінив суми виплат у разі загибелі або інвалідності військових

Фото: Depositphotos

Уряд України ухвалив рішення про збільшення виплат у разі поранення або встановлення інвалідності I-III груп, а також збільшив компенсації родинам загиблих військовослужбовців, якщо смерть не настала під час бойових дій. Це закріплено у постанові від 24 вересня 2024 р. № 1090.

Родинам загиблих або зниклих безвісти захисників України надається одноразова виплата у розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Наразі це становить 2 млн 271 тис. гривень (при прожитковому мінімумі 3028 грн).

У разі встановлення інвалідності внаслідок поранення або хвороби, виплати складають:

  • 400 прожиткових мінімумів для I групи інвалідності (1 млн 211 тис. грн),
  • 300 прожиткових мінімумів для II групи (908 тис. грн),
  • 250 прожиткових мінімумів для III групи (757 тис. грн).

Щоб отримати ці виплати, потрібно подати заяву до Міністерства ветеранів у паперовій формі або в електронному вигляді через портал “Дія” чи через Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Зазначається, що раніше виплата у разі загибелі військового не в бойових умовах складала 500 прожиткових мінімумів (1 млн 514 тис. грн).

Відзначимо, що ці компенсації не скасовують виплату 15 млн гривень родині за загибель військовослужбовця. Ця сума, згідно з постановою уряду №168 від 28 лютого 2022 року, ділиться між всіма членами родини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *